Soita 040 569 5147

Uusi hybridijärjestelmä toimii moitteetta

Ylämaan koulu lämpiää Proheatin toimittamalla hybridilämpöjärjestelmällä, jossa maalämpö tuottaa suurimman osan lämpöenergiasta. Uusi lämpöjärjestelmä on aiempaa kustannustehokkaampi ja ympäristöystävällisempi.

Lappeenrannan kaupunki haluaa olla ympäristöä säästävän toiminnan mallikaupunki, joka myös toimii asian eteen.

Yhtenä ympäristöä säätävänä tekona on vähentää öljylämmityksen käyttöä kaupungin kohteissa. Tavoitteen vuoksi myös 1970-luvulla rakennetussa Ylämaan koulussa päädyttiin lämmitysjärjestelmän uusimiseen.

“Vanha öljylämmitysjärjestelmä haluttiin korvata ympäristöystävällisemmällä ja käyttökuluiltaan edullisemmalla hybridilämpöjärjestelmällä”, kertoo Rakennuttajainsinööri Mikko Mattinen Lappeenrannan Toimitilat Oy:stä.

 

Saneeraustyöt etenivät aikataulussa

Proheat valikoitui järjestelmän toimittajaksi julkisen kilpailutuksen perusteella, missä toimittajaksi valittiin kokonaistaloudellisesti edullisin hinnaltaan halvin tarjous.

Lämmitysjärjestelmän saneeraus tehtiin koulun kesäloman aikana, kun oppilaat ja opettajat olivat poissa koulusta. Koulurakennus ei kuitenkaan ollut kokonaan suljettu kesän aikana vaan koulun tiloissa oli myös kesällä toimiva valmistuskeittiö.

”Tämä aiheutti saneeraukseen omia haasteita muun muassa lämpimän käyttöveden osalta, mutta kaikki saatiin toimimaan ja keittiön toiminta oli turvattu koko lämmitysjärjestelmän saneerauksen ajan”, Mattinen kertoo.

Käytännössä koululle uusittiin koko lämmitysjärjestelmä laitteineen. Hybridilämpöjärjestelmää varten koulun pihalle porattiin seitsemän maalämpökaivoa.

Pihalla jouduttiin tekemään jonkin verran kaivuutöitä maalämpöputkistojen asennuksen aikana, mutta muutoin koulun sisätilat tai piha eivät kärsineet asennustöistä.

Mikko Mattinen kertoo, että työt etenivät suunnitellussa aikataulussa ilman suurempia ongelmia. “Yrityksen toimitusvarmuus ja osaaminen olivat molemmat hyvin kohdallaan. Tiedottaminen koululle ja muille käyttäjille hoidettiin Lappeenrannan Toimitilat Oy:n ja Proheatin kanssa yhteistyössä”, Mattinen sanoo. “Kaikkiaan projekti eteni hyvin ja joustavasti Proheatin kanssa.”

 

Uusi lämmitysjärjestelmä säästää luontoa

Oppilaat ja henkilökunta pääsivät syksyllä aloittamaan koulutyöt normaalisti koululla, jossa lämmitys on nyt aiempaa tasaisempi. Hybridijärjestelmän ansiosta koulu lämpiää nyt 80-prosenttisesti maalämmöllä.

Järjestelmä on liitetty kaupungin rakennusautomaatioon, jota valvotaan ja tarvittaessa säädetään Lappeenrannan Toimitilat Oy:n sekä Saimaan Tukipalvelut Oy:n toimesta.

“Järjestelmän säätö vaati pari kuukautta, että siihen löydettiin oikeat perussäädöt, joilla järjestelmä toimii optimaalisesti. Proheat oli hyvin apuna myös asennustöiden jälkeen ja hoiti hommat niin, että lämmitys saatiin toimimaan oikealla tavalla. Sen jälkeen lämmitys on toiminut moitteetta” Mikko Mattinen kertoo.

Uusi lämmitysjärjestelmä säästää luontoa, koska öljyä tarvitaan enää vain kovimpien kulutushuippujen tasaamiseen. Uusi järjestelmä onkin kaupungille entistä lämmitysjärjestelmää kustannustehokkaampi ratkaisu.

Lappeenrannan kaupungilla on edelleen kiinteistöjä, joissa käytetään öljylämmitystä. Kaupungin tavoitteena on kuitenkin luopua öljylämmityksestä kokonaan tämän vuosikymmenen aikana, joten Ylämaan koulun tapaisia lämmitysjärjestelmien uudistuksia on edessä vielä useita.

Mattiselle maalämpöprojekti oli jo toinen Lappeenrannan kaupungin kiinteistöihin toteutettu lämmitysjärjestelmän uudistus, jossa hän asioi Proheatin kanssa. Hän voi suositella yritystä vastaaviin projekteihin.

“Voisimme tehdä heidän kanssaan töitä jatkossakin, sillä yhteistyö on mennyt hyvin.”