Soita 040 569 5147

Ekologinen maalämpö korvasi kaukolämmön kerrostalossa

–Jorma Pekkola, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

 

Kun vuonna 1971 valmistuneen, 3-kerroksisen kerrostalon pannuhuoneen lämmönsiirtäjä tuli tiensä päähän, alettiin taloyhtiössä miettiä ekologisempaa ja taloudellisempaa vaihtoehtoa kaukolämmön tilalle. Lisäksi katolla ollut ilmastointilaite oli vanha ja kovaääninen, ja siinä ei ollut lämmöntalteenottoa. Energiatehokkuuden parantaminen oli tärkeää myös siksi, että se vaikuttaa ARAan eli asuntorahaston avustukseen.

– Meillä oli isännöitsijä, joka suositteli aiempien kokemustensa perusteella, että käyttäisimme asiantuntijana Proheatia. Hänellä oli Proheatista hyviä kokemuksia, erityisesti lämpökentän mitoituksesta. Pidimme tärkeänä, että porauksesta tulee riittävän syvä, mikä takaa lämmön riittävyyden ilman kallista sähköä, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Pekkola.

 

Avaimet käteen konsultoinnista urakan loppuun asti

Proheat toimi projektissa sekä asiantuntijakonsulttina että urakoitsijana.

– Oli erittäin onnistunut ratkaisu, että saimme koko paketin alkaen konsultoinnista aina toteutuksen päättymiseen asti samasta paikasta, Pekkola toteaa.

Urakassa uusittiin lämmitysjärjestelmä kokonaan. Pihalle porattiin neljä 300 metrin kaivoa. Lämpökeskukseta poistettiin alajakokeskus ja vanhoja tarpeettomia putkistoja, ja tilalle tuli kaksi lämminvesivaraajaa sekä pumppu, joka siirtää lämpöä maalämpöputkista ja palautuslämpöä katolla olevasta ilmastointilaitteesta. Katolle tuli kokonaan uusi ilmanvaihtolaite, jossa on lämmöntalteenotto. Laite on äänetön ja säädettävissä portaattomasti toisin kuin vanha laite.

 

Projekti pysyi erinomaisesti aikataulussa ja budjetissa

Urakkaan oli varattu aikaa kolme kuukautta, kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti. Työ valmistui jo syyskuun alussa, ja loppuaika oli koekäyttöä. Luovutus oli syyskuun lopussa. Itse poraaminen kesti vain muutaman päivän. Se ei aiheuttanut mitään häiriötä. Jonkin verran pihaa jouduttiin avaamaan, mikä vähän häiritsi liikennettä ja pysäköintiä.

– Projekti pysyi erinomaisen hyvin aikataulussa ja budjetissa. Suosittelen Proheatia lämpimästi. Asiantuntemusta todella löytyy, ja toteutus on hyvää. Olemme olleet todella tyytyväisiä. Asiat sujuivat kuten oli suunniteltu. Yhteistyö oli hyvää, minkä koimme tilaajana hyvin miellyttäväksi, sanoo Pekkola lopuksi.