Soita 040 569 5147

Proheatin ammattitaito ja työn laatu vakuuttivat”

1960-luvun kerrostalo muutettiin energiatehokkaammaksi poistoilman lämmöntalteenotolla. Asukkaat, hallitus ja isännöitsijä kiittelevät moitteettomasti sujunutta projektia.

Lappeenrantalaisen asunto-osakeyhtiö Keskustornin hallituksen jäsen, rakennusinsinööri Jukka Huomolin on tyytyväinen.

Vuonna 1956 rakennettuun kerrostaloyhtiöön toteutettiin syksyllä 2018 saneeraus, jossa taloon asennettiin poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä ja maalämpöpumppu. Vaikka kyseessä oli iso rahallinen satsaus, jo nyt näyttää siltä, että se kannatti.

Uusi järjestelmä on energiatehokkaampi kuin vanha ja lämmityskustannuksia on saatu pienennettyä.

“Tilinpäätöksen perusteella uusi lämmöntalteenottojärjestelmä näyttää selkeästi täyttävän odotukset. Meille annettiin selkeät laskelmat, millaisiin tuottoihin pääsemme, ja ne näyttävät toteutuneen. Syntyneen säästön ansiosta vastiketta ei luultavasti tarvitse nostaa.”

Huomolinin tyytyväisyyttä lisää myös se, että iso saneeraus sujui kokonaisuudessaan hyvin mallikkaasti.

 

Lämmitysjärjestelmä haluttiin uusia energiatehokkaammaksi

Asunto-osakeyhtiössä alettiin pohtia uudistusta lämmitysjärjestelmään pari vuotta sitten, kun vanha ilmanvaihtokone oli tullut tiensä päähän. Koneen uusimisen yhteydessä yhtiössä haluttiin puuttua kalliiseen energiahukkaan. Kaukolämmöllä lämpiävässä talossa lämmin poistoilma meni harakoille.

“Halusimme saada hukkaan menevän energian talteen samalla kun teemme pakollisen investoinnin ilmanvaihtoon”, Jukka Huomolin kertoo.

Kun yhtiössä alettiin kartoittaa ja kilpailuttaa lämmönottojärjestelmän tarjoajia, Proheatin osaaminen vakuutti osakeyhtiön hallituksen.

“Meille tuli erittäin vakuuttava tunne yrityksen tietotaidosta ja koko projektinhoidosta. Yrityksellä on pitkä kokemus vastaavista projekteista, joten heidät oli helppo valita järjestelmäntoimittajaksi”, Huomolin toteaa.

 

Poistoilman lämmöntalteenotto on energiatehokas ratkaisu

Taloyhtiössä päädyttiin poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä ja maalämpöpumpun yhdistelmään, joka on erittäin energiatehokas ratkaisu kerrostaloon. Käytännössä vanha ilmastointikone vaihdettiin poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmään.

Järjestelmä kerää talteen lämpimän ilman ennen kuin se poistuu rakennuksesta. Lämmöntalteenoton putkistossa kulkee lämmönkeruunestettä, joka kuljettaa lämpöenergian lämmönkeruulinjaa pitkin maalämmöllä toimivaan pumppuun. Maalämpöpumppu syöttää poistoilman lämmön talvella lämmönjakoverkostoon ja kesällä lämpimään käyttöveteen.

Remontissa purettiin vanha ilmanvaihtokoneisto kerrostalon ullakolta ja asennettiin sinne uusi lämmön talteenottoyksikkö ja lämmönkeruulinjat. Maalämpöpumppu sijoitettiin kerrostalon alakertaan.

 

Energiaremontti ei aiheuta häiriötä asukkaille

Asukkaille energiaremontti ei aiheuttanut häiriöitä. Isännöitsijä Anneli Haikalan mukaan remonttivaihe sujui mallikkaasti.

“Oli yllättävää, miten vähän ääntä tai häiriötä remontista tuli. Häiriöt olivat lähinnä meluhaittoja, jotka tulivat purkuvaiheessa, eivät enää asennuksista. Proheat myös tiedotti meluhaitoista ennakkoon”, Haikala kertoo.

Jukka Huomolin seurasi asennustöitä pitkin projektia. Hän kiittelee töiden hyvää ennakkosuunnittelua, jonka ansiosta asumiseen koituvat häiriöt voitiin minimoida.

“Erityisesti maalämpöpumpun isojen komponenttien asentaminen ei ollut helppo homma, sillä esimerkiksi vesisäiliöitä ja lämmönvaihtimia piti mahduttaa vanhan talon erittäin ahtaisiin kellarikäytäviin. Kaikki sujui kuitenkin erittäin sutjakkaasti – myös se, että kaikki tehtiin valmiiksi ennen kuin uusi järjestelmä kytkettiin päälle”, Huomolin kehuu.

Myös annetussa aikataulussa pysyttiin. Saneeraus oli valmis lokakuussa 2018.

Anneli Haikalan mukaan Proheatin valtti on myös se, että kyseessä on paikallinen yritys. “Heihin oli projektin mittaan helppo saada yhteys aina kun tarvetta oli.”

 

Saneerauksen aikana voi asua normaalisti

Saneerauksen aikana kerrostalon asukkaat pystyvät asumaan aivan normaalisti kodeissaan. Lämmityksessä oli ainoastaan pieni katkos, kun uusi lämmöntalteenottojärjestelmä otettiin käyttöön. Katkoksesta tiedotettiin asukkaille asianmukaisesti kerrostalon ilmoitustaululla.

Proheat hoiti hyvin myös uuden järjestelmän optimoinnit, jota tehtiin useamman kerran saneerauksen jälkeen.

“Työ oli todella laadukasta. Asentajat laittoivat myös kiertovesipatterit kuntoon”, sanoo isännöitsijä Anneli Haikala.

 

Lämmön talteenotto painaa lämmityskustannuksia alas

Uusi lämmitysjärjestelmä on toiminut taloyhtiössä moitteettomasti. Kaukolämpö on kerrostalossa enää apulähteenä, mutta lämmön talteenoton ja maalämpöpumpun ansiosta sen käyttö pudonnut reilusti.

“Saimme reilusti säästöä ja investointi näyttää menneen kuten pitikin. Myös ilmaston kannalta tällainen saneeraus on tehokas lisäys lämmitysjärjestelmään”, Jukka Huomolin sanoo.

Isännöitsijä Anneli Haikala rohkaisee myös muita talonyhtiöitä vastaaviin energiatehokkuutta parantaviin saneerauksiin.

“Hieman isompi investointi kannattaa, sillä siitä saa hyödyn pitkässä juoksussa. Saneerausta ei kannata pelätä, kun hommat hoidetaan hyvin. Voin suositella Proheatia vastaaviin projekteihin.”