Soita 040 569 5147

Maalämmöllä ja -viileällä uudistettiin leipomon työolosuhteet

– Jouni Heltimoinen, toimitusjohtaja, Parikkalan Pika-Pulla Oy

 

Parikkalan Pika-Pulla Oy on noin 30 työntekijän leipomo, joka leipoo tuotteet käsin parhaista mahdollisista raaka-aineista. Laajan valikoiman kuuluisimmat tuotteet ovat karjalanpiirakat ja ruissihtileipä.

 

Monimutkainen kokonaisuus vaati luotettavaa asiantuntija-apua

Vuonna 1979 rakennetussa leipomohallissa oli alkuperäinen ilmanvaihtolaite, jossa oli lämmöntalteenotto, mutta ei jäähdytystä. Öljykattila lämmitti käyttöveden ja myös hallin silloin, kun uunien lämpö ei riittänyt. Kun uuneja vuosien myötä uusittiin, niiden tuottama hukkalämpö vähentyi. Tämä puolestaan lisäsi öljylämmityksen määrää.

– Kun öljykattila tuli tiensä päähän, aloimme miettiä vaihtoehtoja. Saimme LUT-yliopistosta energia-alan asiantuntija-apua eri vaihtoehtojen, kuten kaukolämmön, aurinkoenergian ja maalämmön pohdintaan. Heiltä saimme myös vinkin Proheatista. Proheat tuntui heti luotettavalta. He laskivat meille erilaisia vaihtoehtoja. Tarvitsemme välillä paljon lämmintä ilmaa ja toisaalta hyödynnämme myös uunien lämpöä, meillä on ylipainetta ja alipainetta, mikä tekee kokonaisuudesta aika vaativan, kertoo Pika-Pullan toimitusjohtaja Jouni Heltimoinen.

 

Kaikki helposti avaimet käteen -pakettina

Erilaisten vaihtoehtojen pohdinnan jälkeen Pika-Pulla päätyi tilaamaan koko maalämpöurakan pakettina Proheatilta. Pakettiin kuului maalämpöjärjestelmä, josta saadaan myös viilennys, sekä ilmastoinnin uusiminen. Proheat avusti myös Business Finland -avustushakemusten tekemisessä.

– Proheat toteutti kokonaisuuden yhtenä avaimet käteen -pakettina. Se oli meille erittäin helppoa. Tuotantoomme, ilmastointiin tai lämpimän veden saantiin, ei tullut minkäänlaisia katkoja, vaikka leivomme kuutena päivänä viikossa. Kaikki meni todella hyvin, ja Proheat hoiti asiat juuri kuten oli sovittu. Jos mitä pientä ongelmaa oli, kuten tämän kokoluokan projekteissa yleensä on, kaikki hoitui todella hyvin ja ammattitaitoisesti kuntoon. Pysyimme sekä aikataulussa että budjetissa. Suosittelen Proheatia lämpimästi, toteaa Heltimoinen tyytyväisenä.

Urakan ansiosta työskentelyolosuhteet leipomohallissa paranivat merkittävästi. Nykyisin hallin sisälämpötila ei missään tilanteessa nouse yli 25 asteen. Kesäisin lämpimien jaksojen aikana maaviilennys huolehtii jäähdyttämisestä, mikä helpottaa merkittävästi leipomisen hallintaa ja parantaa työviihtyvyyttä.