Soita 040 569 5147

Hamarin työväentalon talous pelastettiin maalämmöllä

Hamarin, tai oikeastaan koko Porvoon, olohuoneeksi kutsuttu Hamarin työväentalo on lämmennyt maakaasulla vuodesta 2014 alkaen. Sitä ennen vuonna 1906 talkoilla rakennettu talo on lämmennyt pönttöuuneilla. Nyt talossa on enää vain yksi pönttöuuni, ja sekin on poistettu käytöstä. 

Talon omistaa SDP Porvoo -yhdistys, joka järjestää talossa omia kokouksia ja tapahtumia, kuten kirpputoreja ja itsenäisyyspäivän kahvituksia ja myyjäisiä. Lisäksi taloa vuokrataan muille yhdistyksille, järjestöille, yrityksille ja myös yksityishenkilöille erilaisiin tilaisuuksiin, tanssikursseihin, juhliin, häihin, hautajaisiin ja rippijuhliin. Sijainti on ihanteellinen, sillä talo on vain muutaman kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Sitkeällä työllä taloa on pidetty pystyssä ja hyvässä kunnossa. Käytännössä arkea ja rahoitusta pyöritetään vapaaehtoisvoimin. 

 

Energiatehokas maalämpö korvaa kalliin maakaasun

Venäjän aloittama sota uhkasi viedä taloa ylläpitävän yhdistyksen taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen. Maakaasun hinta pomppasi pilviin, eikä takeita sen saatavuudesta enää ollut. Yhdistyksessä alettiin toimia heti. 

– Aloimme heti suunnitella maakaasun korvaamista maalämmöllä. Tietysti toimittajat olivat kiireisiä, ja porauksia oli jonoksi asti, mutta pyysimme kuitenkin tarjouksia. Päätimme valita Proheatin, sillä heidän tarjouksensa oli asiallinen ja fiksu. Siinä oli huomioitu kaikki asiat, kertoo SDP Porvoon puheenjohtaja Mirja Suhonen.

Urakka alkoi keväällä, ja sen oli tarkoitus olla valmis toukokuun loppuun mennessä. Aikataulu kuitenkin venyi parilla kuukaudella laitteiden toimitusviivästymien johdosta.

 

Kokonaisuudessaan hyvin mennyt projekti

Työväentalon pihaan porattiin kaksi maalämpökaivoa. Suunnitelmassa on vielä varapaikka kolmannelle kaivolle, jos sille joskus tulee tarvetta. Järjestelmää voidaan myöhemmin käyttää myös viilennykseen. Talossa oli valmiina hyväkuntoiset vesikiertopatterit sekä osittain lattialämmitys. Ilmanvaihtosaneeraus oli aiemmin toteutettu, joten urakassa uusittiin vain lämmöntuottojärjestelmä.

– Koska työ tehtiin kesäaikaan, jouduimme vain hieman tekemään järjestelyjä toimintamme suhteen. Urakka pysyi hyvin budjetissa. Meillä on pitkä kokemus erilaisista urakoista ja urakoitsijoista. Aina jotakin pientä sattuu. Tämä meni kuitenkin kokonaisuutena hyvin. Asiat tehtiin, kuten oli sovittu, keskusteluyhteys oli hyvä ja vastaanottotarkastus sujui hyvin. Kyllä suosittelen muillekin kysymään tarjouksia Proheatista, toteaa Suhonen.