Soita 040 569 5147

Maalämpöön siirtyminen säästää yrittäjän kustannuksia ja työaikaa

Teollisuushalli lämpiää nyt perinteisten lämmitysjärjestelmien sijaan maalämmöllä. Siirtymä maalämpöön sujui mutkitta, eivätkä kaivojen poraaminen tai asennustyöt haitanneet yritystoimintaa.

“Ratkaisu olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin.” Näin toteaa lappeenrantalaisen konepajayrityksen yrittäjä lämmitysjärjestelmän remontista, joka tehtiin yrityksen teollisuushalliin syksyllä 2018.

Useiden tuhansien neliöiden kokoinen halli oli aiemmin öljy- ja hakelämmityksessä. Maalämpöön siirtyminen pudotti lämmityskustannuksia reippaasti. “Näyttää siltä, että maalämmön ansiosta lämmityskustannukset ovat korkeintaan kolmasosa siitä, mitä ne öljylämmityksessä olivat.”

 

Maalämpö on kustannustehokas ja huoltovapaa

Yrityksessä haluttiin vaihtaa lämmitysjärjestelmää, sillä vanha lämmitysjärjestelmä oli paitsi kallis, vei myös yrittäjän omaa työresurssia. “Hoidimme aiemmin lämmityksen ylläpitoa itse, jolloin siihen meni omaa työaikaa. Esimerkiksi öljypolttimien kanssa joutui tekemään huoltotöitä.”

Maalämpöön päädyttiin, sillä se on kustannustehokas ja lähes huoltovapaa. Järjestelmän toimittajaksi valikoitui Proheat.

Saneeraus alkoi piha-alueen poraamisella. Maalämpökaivoja porattiin kaikkiaan seitsemän. Yritystoiminta pyöri koko ajan normaalisti. “Pystyimme työskentelemään porauksen aikana tavalliseen tapaan. Porausvaiheen jälkeen maalämpökaivojen välille ja hallin kylkeen kaivettiin lämpökanavat, mutta sekään vaihe ei häirinnyt yrityksemme toimintaa mitenkään.”

 

Maalämpöyksiköt mahtuivat tiloihin hyvin

Maalämpölämpöyksiköt sijoitettin hallin sisälle seinän vierustalle, jossa ne vievät vain muutaman neliön lattiapinta-alaa.

“Tilantarve yksiköille oli hyvin pieni. Emme tarvinneet lämmönvaraajaa, koska maalämpö lämmittää kiinteistöä lattialämmityksen kautta. Lämpimän veden tarve ei ole meillä kauhean iso, joten käyttövesi lämpiää muilla järjestelmillä, mutta tarvittaessa voisimme lämmittää myös veden maalämmöllä.”

Vanhoja lämmitysjärjestelmiä ei tarvinnut purkaa, koska hallissa riitti tilaa ja siten säästettiin kustannuksia. Paukkupakkasilla öljy tai hake voi tuoda tarvittaessa lisälämpöä, mutta vielä lisälämmitystä ei ole tarvittu.

 

Yhteistyö sujui asiallisesti

Hallin lämpöolosuhteet ovat nyt tasaiset – ja mikä parasta, edulliset ja huolettomat.

“Maalämpöjärjestelmään siirtyminen on helpottanut monella tapaa. Koska järjestelmän huoltovapaus säästää aikaa, myös sitä kautta yritys säästää rahallisesti. Jos hyödyt otetaan huomioon, takaisinmaksuaika ei ole pitkä, karkeasti noin viitisen vuotta.”

Koepajayrittäjä kiittää Proheatia hyvin sujuneesta yhteistyöstä. “Kaikki pelasi asiallisesti, suunnitelmien ja sopimusten mukaan. Oli hyvä, että he pitivät meidät jatkuvasti ajan tasalla töiden etenemisestä. Voin suositella heitä ilman muuta vastaaviin projekteihin.”