Puhaltaako taloyhtiönne kallista lämpöenergiaa taivaan tuuliin?

Poistoilman lämmöntalteenotto on yhä suositumpi tapa parantaa kerrostalojen energiatehokkuutta. Lue lisää aiheesta ja tule tutustumaan äskettäin toteuttamaamme kohteeseen Lappeenrannassa!

Poistoilman lämmöntalteenotto nappaa talteen kaiken lämpöenergian

Poistoilman lämmöntalteenotto eli lyhyemmin PILP on koneellisen ilmanvaihdon mukana poistuvan lämpöenergian talteen ottamista ja hyödyntämistä uudelleen rakennuksen lämmityksessä. Lämmöntalteenottojärjestelmä sopii erinomaisesti kerrostaloihin ja muihin suuriin rakennuksiin, kuten liike- ja teollisuuskiinteistöihin.

PILP-järjestelmässä kiinteistön poistoilmapuhaltimen tilalle asennetaan lämmöntalteenottoyksikkö, joka siirtää talteen otettavan lämmön keruunesteen välityksellä lämpöpumpulle. Lämpöpumppu puolestaan hyödyntää tämän lämmön kiinteistön lämmityksessä ja käyttöveden valmistuksessa.

Ilman poistoilman lämmöntalteenottoa kiinteistön lämpöenergiasta suuri osa haaskataan puhaltamalla se suoraan ulos rakennuksesta poistoilmanvaihdon mukana. PILP kerää tämän lämmön uudelle kierrokselle lämmitysjärjestelmään, jolloin energiankäyttö tehostuu huomattavasti.

Tuntuvaa säästöä lämmityskuluihin

Tärkein taloyhtiöitä ilahduttava hyöty PILP-järjestelmästä on rahan säästö. Mitä isompi kiinteistö on kyseessä, sitä suuremmat säästöt lämmöntalteenotolla saadaan.

Tyypillisessä kerrostalokohteessa säästöt näyttävät tältä:

Poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmän investointi               90 000 €

Vuotuiset lämmityskulut aiemmin                                                     52 500 €

Lämmityskulut investoinnin jälkeen                                                  42 700 €

Vuotuinen säästö lämmityskuluissa                                                   9 800 €

Investoinnin tuotto (vuotuinen säästö / investointi)     10,8 %

Takaisinmaksuaika                                                                      9,2 vuotta

Kuten laskelmasta nähdään, investoinnin tuotto on erittäin kannattava: jo alle kymmenessä vuodessa lämmöntalteenottojärjestelmä on maksanut itsensä kokonaan takaisin. Siitä eteenpäin järjestelmä tuottaa joka vuosi säästöä erittäin tuntuvan summan. Sijoitetun pääoman tuotto on huomattavan suuri, usein jopa yli 10 %.

Äskeisessä laskelmassa lämmityskulut ovat pienentyneet lähes 20 %, mutta parhaimmillaan lämmöntalteenottojärjestelmällä on mahdollisuus leikata kerrostalon lämmityskulut jopa puoleen entisestä.

Laadukkaat kotimaiset PILP-järjestelmät vaivattomasti asennettuna

Proheatin toteuttamissa poistoilman lämmöntalteenottoratkaisuissa kokonaisuus toteutetaan pääsääntöisesti suomalaisen Gebwellin laadukkailla laitteilla. Gebwellin lämmityslaitteet suunnitellaan ja valmistetaan suomalaisiin oloihin, tavoitteina toimintavarmuus ja kustannustehokkuus. Gebwellin toimittamana pystymme tarjoamaan lämmöntalteenottokokonaisuudet erittäin kilpailukykyiseen hintaan asiakkaillemme.

Gebwell Combi -järjestelmän toimitukseen kuuluvat:

  • kiinteistökohtainen säästölaskelma
  • 2- tai 3-piirinen G-Power-kaukolämmönjakokeskus
  • T2- tai Gemini-lämpöpumppu
  • G-Energy-puskurivaraaja
  • KVL-käyttövedenlämmittimet
  • lämmöntalteenottolaitteet
  • automaatio- ja etähallintapalvelut
  • kiinteistöhuollon perehdytys.

Lämmöntalteenottojärjestelmän toteutus onnistuu pääsääntöisesti alle kuukaudessa. Vanhaa lämmitysjärjestelmää joudutaan purkamaan jonkin verran, ja lämmönjakohuoneen laitteisto uusitaan. Asukkaille tästä ei kuitenkaan aiheudu vaivaa eikä asunnoissa tarvitse tehdä mitään asennuksia. Ainoa häiriö asumiselle on veden tulon katkaisu muutamaksi tunniksi.

Tule tutustumaan uusimpaan PILP-kohteeseemme Lappeenrantaan!

Toteutimme elokuussa 2018 lappeenrantalaisiin As Oy Huhtitorniin poistoilman lämmön talteenottojärjestelmän. 1970-luvulla rakennetun kerrostaloyhtiön isännöitsijä ja hallitus ovat ylläpitäneet taloyhtiön kuntoa aktiivisesti, ja nyt vuorossa oli energiatehokkuuden parantaminen PILP-järjestelmän avulla.

Taloyhtiöön kuuluu kaksi 7-kerroksista kerrostaloa, joissa kummassakin on 28 asuntoa. Talojen lämmitysmuotona oli kaukolämpö. PILP-järjestelmän asentamisen myötä odotettavissa on säästöä kaukolämmön kulutukseen, kun poistoilman energia saadaan käytettyä hyödyksi osana lämmitystä.

Pyydä oma esittelyaikasi ja tule katsomaan PILP-järjestelmää paikan päälle!

Soita meille: 040 569 5147

    Posted in: Blogi